Afbeelding
Gemeente Woudenberg

Wethouder blij met unaniem 'ja'

26 februari 2019 om 16:45 lokaal

WOUDENBERG Wethouder Marleen Treep was blij dat de raad unaniem instemde met het raadsvoorstel Beleidskader Sociaal Domein 2019-2022. Het was echter geen reden voor de wethouder om de raad een positief advies te geven op alle amendementen en de motie die de oppositie indienden.

Jan van den Dool (SGP) complimenteerde het college met het raadsvoorstel dat volgens zijn fractie een grote verantwoordelijkheid als gemeente richting de inwoners uitstraalt. Hij gaf aan dat de oppositie vier amendementen en een motie indienden om mee te denken om het beleid nog beter te maken.

Het eerste amendement werd ingediend door het CDA en ondersteund door PvdA-GL, SGP, VVD en GBW. Het CDA stelde dat eenzaamheid een urgent onderwerp is in de gemeente en dat er gelet op deze urgentie weinig aandacht aan wordt besteed in het raadsvoorstel. De CDA-fractie maakt zich zorgen dat concreet beleid niet wordt gerealiseerd wanneer het niet voldoende in de visie staat en vroeg het college om het onderwerp eenzaamheid een nadrukkelijkere plek te geven. Uiteindelijk stemde CU ook voor. Het mooie van het raadsvoorstel vindt GBW dat de rode draad in de visie gaat om het stimuleren van positieve gezondheid. In deze visie wordt gezondheid gezien als het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren. De oppositie diende een amendement in om nadrukkelijker in de tekst duidelijk te maken dat de gemeente inwoners die minder kunnen beschikken over eigen kracht, niet laat vallen. Alleen dit amendement werd door het college gesteund en werd unaniem aangenomen.

Via een motie verzocht de oppositie om de raad voor de zomer een overzicht te verstrekken over welke organisaties actief zijn, op welke doelgroep zij zich richten en wat de rol van de gemeente hierbij is. Deze vraag sloot aan bij de wens van GBW voor een sociale kaart. De wethouder kon dit niet toezeggen. Verbaasd stelde SGP dat hier toch speciaal een netwerkregisseur voor is aangenomen. De wethouder zegde wel toe dat dit in de Uitvoeringsagenda komt. Het amendement werd niet aangenomen.

De Hervormde gemeente Woudenberg en De Voorhof hebben de wens uitgesproken om hun rol bij Schuldhulpverlening en Mentale gezondheid meer te benadrukken in het raadsvoorstel. Zij willen benaderd worden als dit onderwerp op de agenda staat. Een amendement van de oppositie hierover haalde het niet. Ook het amendement om naast kerken, levensbeschouwelijke organisaties te informeren, sneuvelde. De VVD twijfelde. Het betoog van Bert Bosman (CU) over inclusiviteit overtuigde Jhony Stalman om tegen te stemmen. Volgens het betoog van Bert Bosman gaat het bij dit raadsvoorstel om inclusiviteit. Niemand boven een ander stellen, ook kerken niet. ,,De CU vindt haar motivatie uit het geloof, een ander uit een humanistische visie of de overtuiging dat omzien naar elkaar belangrijk is. Deze notitie is hier erkenning van. De kracht zit 'm in niemand belangrijker maken dan een ander. "

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie