'Boeren snakken naar duidelijkheid'

26 januari 2016 om 00:00 Economie

De boer van de Tweede Kamer, Jaco Geurts beschouwt het als een geuzennaam. Nog liever doet het CDA-kamerlid uit Voorthuizen dit jaar zaken in Den Haag, die goed uitpakken voor agrariërs. ,,Het grote probleem is dat het beleid niet meer voorspelbaar is. Dat heeft grote gevolgen voor het inkomen van veel gezinsbedrijven."

Besluiteloosheid. Dat verwijt Geurts het kabinet, zeker als het om de landbouw gaat. Als voorbeeld noemt hij de melkveehouders, die wachten op vernieuwing van de fosfaatregelgeving, als gevolg van afschaffing van het melkquotum op 1 april 2015 Het kabinet denkt al zo'n half jaar na over hoe ze de overschrijding van het Nederlandse fosfaatplafond moet aanpakken. ,,Maar geen melkveehouder weet wat er boven zijn hoofd hangt. De staatssecretaris moet daar duidelijkheid over geven."

Juist daar wringt de schoen. Begin november vertrok staatssecretaris Sharon Dijksma. Zij volgde Wilma Mansveld op, die als staatssecretaris van Infrastructuur & Milieu sneuvelde vanwege de problemen op het spoor. Opvolger van Dijksma is Martijn van Dam. Geurts is er niet gelukkig mee. ,,Voor het bestendigen van beleid is dit niet handig. Je bent zo een half jaar verder, voordat een nieuwe bewindspersoon een dossier in de vingers heeft." Daar is volgens de Voorthuizenaar helemaal geen tijd voor. ,,Melkveehouders snakken naar duidelijkheid. Het aantal bedrijven dat aan de ketting van de bank ligt, neemt toe."

VER ONDER DE KOSTPRIJS Voor de varkenshouderij is de situatie al langer penibel. Boeren produceren ver onder de kostprijs. ,,Een fatsoenlijk inkomen zit er op dit moment niet in", weet oud-varkenshouder Geurts. Hij wijst op de macht van de grootwinkelbedrijven, die volgens hem de 'prijzen bepalen'. Aan de andere kant is er ook overproductie van varkensvlees in Europa.. ,,Dat is ook een probleem binnen de sector. De varkenshouders zouden in dat opzicht ook moeten zoeken naar mogelijkheden om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, zonder dat het tot kartelvorming leidt", geeft Geurts aan.

Wat kan hij als politicus in Den Haag voor boeren betekenen? ,,Tja, ook al wil ik het graag; ik ben geen Don Quichot of Robin Hood, die op idealistische manieren de realiteit naar hun hand wisten te zetten. Mijn invloed is in dat opzicht beperkt. Ik heb te maken met een politieke werkelijkheid van een verdeelde Kamer." Wel stelt Geurts dat hij de problemen ziet en waar nodig actie onderneemt. ,,Ik kan er niet voor zorgen dat het maandinkomen van de boer in maart ineens omhoog schiet. Wat ik wel kan doen is de problemen vertalen in concrete voorstellen, in moties die aangenomen moeten worden door de Tweede Kamer."

GELIJK SPEELVELD Geurts stelt dat het belangrijk is dat er een gelijk speelveld wordt gecreëerd. ,,De land- en tuinbouw in Nederland is de beste van de wereld. Maar op dit moment lopen we tegen de wet van de remmende voorsprong op." Hij doelt op de strengere milieu- en dierenwelzijnsregels die in ons land gelden. ,,Dat leidt tot verhoging van kostprijzen, terwijl boeren uit andere Europese landen dat niet hebben." Om alsnog een gelijk speelveld te creëren, trekt de Voorthuizenaar geregeld op met Annie Schreijer-Pierik, de partijgenoot die deel uitmaakt van het Europees Parlement. ,,Steeds meer regelgeving komt via Brussel in Den Haag terecht. Via die weg probeer je ook je invloed aan te wenden. Maar natuurlijk zijn er ook praktische zaken waar ik mij hier hard voor kan maken."

Jaco Geurts, op het Plein in Den Haag, tijdens een actie van varkensboeren samen met NVV en LTO Varkenshouderij.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie