ons henschotermeer
ons henschotermeer pixarenl

Ingezonden: Henschotermeer en verkiezingen

4 maart 2018 om 17:46 Sport/sport Deel je nieuws

Het besluit in 2014 door het recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, Vallei- en Kromme Rijngebied om te gaan stoppen met de exploitatie van het Henschotermeer is niet genomen uit luxe. Ook de jaarcijfers uit 2016 laten een stevig tekort zien (€245.000) waar alle aangesloten gemeenten ( 11 in totaal ) voor moeten opdraaien. Voor de gemeente Woudenberg was de reguliere bijdrage in 2016 al een bedrag van ruim €24.000.

En wat mij nu het meest verbaasd is alle commotie hier omtrent. Menig politieke partij roept om het hardst dat de toegang van het 'Hens'vooral gratis moet blijven voor iedereen. Er zijn hiervoor zelfs handtekeningen acties op touw gezet.

Maar is dat niet raar?

We (ik ben tenslotte ook al 44 jaar inwoner van Woudenberg) zaten dus eerst met 10 andere gemeenten in het recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, Vallei- en Kromme Rijngebied. Dat vonden we te duur worden. Er moest immers elk jaar fors geld bij. Dus besloten we in 2014 tot opheffing van het recreatieschap.

Vervolgens is er gezocht naar iemand die het Henschotermeer wil gaan exploiteren. Je hoeft niet heel goed in rekenen te zijn om te concluderen, wanneer er elk jaar geld bij moet, dat doorgaan op de oude voet niet heel verstandig is. Hier komt nog bij : wat zou er gaan gebeuren wanneer er geen ondernemer was gekomen? Er is sinds 2014 immers intensief gezocht.

Misschien had het Henschotermeer dempen en het natuurgebied laten worden wel een hele reële optie geweest. Daar hoor ik niemand over. Maar ik denk dat geen enkele inwoner van Woudenberg dat graag gezien zou hebben.

Gelukkig kwam de familie vd Lagemaat om de exploitatie op zich te nemen. Daar mogen we blij mee zijn, uiteraard realiserende dat er wellicht wel wat zaken zouden gaan veranderen. Op hulp van de 11 eerder genoemde gemeenten hoeft deze ondernemer niet te rekenen natuurlijk. Anders was het recreatieschap wel in leven gehouden.

Naast de commotie aangaande aangekondigde entree gelden, was er ook nog iets aangaande een hek. In mijn ogen zouden de politieke partijen in Woudenberg precies moeten kunnen weten wat er in de pachtvoorwaarden staat van Landgoed Den Treek-Henschoten. We hebben ons, als deelnemende gemeente in het recreatieschap, jarenlang moeten houden aan deze voorwaarden. En dat zal familie vd Lagemaat ook moeten doen. En een aanvraag voor een vergunning hiervoor heb ik nog niet voorbij zien komen.

Even aangaande het heffen van entree gelden. Wanneer je op internet kijkt naar de plassen van recreatieschap Midden Nederland, wordt daar overal entree gevraagd. Dat wij jarenlang, los van parkeergeld, gratis gebruik hebben kunnen maken van het Henschotermeer, is dus erg luxe gebleken.

Aangezien de plas nog steeds wel afhankelijk is van de bereidheid van mensen om te komen, geloof ik niet dat het onbetaalbaar zal worden. Sterker nog, stel dat de familie vd Lagemaat het tot een winstgevende exploitatie kan maken, zal dat wellicht ook mogelijkheden scheppen? Hierbij kun je denken aan veiligheid. Extra toezicht bijvoorbeeld. Want elk kind dat er verdronken is, is er één teveel geweest in mijn ogen. Of het plaatsen van een grote lange glijbaan, hoe gaaf zou dat zijn?

En zo kun je nog wel meer wensen opnoemen, waarbij elke wens wel geld gaat kosten. Geld wat er niet was en hopelijk wel gaat komen.

Kortom, geef de ondernemer een kans het tot een succes te maken. En haal “Gratis naar het Hens”alsjeblieft van je verkiezingsprogramma af. In mijn ogen hebben alle politieke partijen “Ja “gezegd op het voorstel om het

recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, Vallei- en Kromme Rijngebied te ontbinden. Dan weten we dat er dingen kunnen gaan veranderen. Wanneer je dan nu moord en brand schreeuwt, heb je wat mij betreft enorm veel boter op je hoofd. Politiek Woudenberg weet allang hoe het zit of had het kunnen weten. En in mijn ogen word de inwoner van Woudenberg hiermee juist afgehouden om naar de stembus te gaan. Het gevoel borrelt op : “jullie konden het weten en hebben ons nooit het juiste verhaal voorgehouden”.

Note

Alle informatie die genoemd is, is te vinden op internet. Er is geen enkele band met familie vd Lagemaat en zij zijn vooraf niet gekend in dit verhaal.

Arno van Dijk

Woudenberg

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie