Poster
Poster DECO-studie UMC Utrecht

Diabetische voetproblemen verminderen met de DECO-studie

24 november 2020 om 12:01 Overig Deel je nieuws

Diabetes mellitus (suikerziekte) is met zo’n 1,2 miljoen patiënten een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Zenuwschade bij diabetespatiënten komt bij ongeveer de helft van de diabetes patiënten voor. Het is een grote kostenpost vanwege de valpartijen, chronische wonden, amputaties en revalidatie. COVID-19 zorgde in de lockdown periode voor een toename van beenamputaties in de zorg.

Het is van belang dat patiënten met diabetes regelmatig aan de voeten worden gecontroleerd, om tijdig in te grijpen bij zenuwschade. Deze zorg moet ook gecontinueerd worden in de COVID-19 tijd.

Met een onderzoek – de zogeheten DECO-studie – onderzoekt het UMC Utrecht samen met het Meander Medisch Centrum en 8 andere ziekenhuizen welke behandeling voor zenuwbeknelling in de voet bij diabetes patiënten het meeste effect heeft. Tijdens het onderzoek krijgt de helft van de patiënten een operatie, de andere helft (de controlegroep) krijgt de standaardbehandeling: frequente voetcontroles en begeleiding in de vorm van voedings- en bewegingsadviezen, eventueel aangevuld met medicijnen. Met het onderzoek hopen zij de kwaliteit van leven voor deze kwetsbare groep patiënten te verbeteren en dure complicaties aan de voeten te voorkomen.

Patiënten kunnen zich aanmelden voor een screening in het UMC Utrecht of Meander Medisch Centrum per mail: decostudie@umcutrecht.nl. Meer informatie over de studie is te vinden op www.lastvanmijnvoeten.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie