Michel Oskam
Michel Oskam Rechtenvrij

Lezing Eemlandse Schrijver Michel Oskam in de Bibliotheek Woudenberg

10 september 2021 om 14:24 Zakelijk Deel je nieuws

Op donderdag 23 september is er een nieuw Cultuurcafé in het Cultuurhuis, dè Huiskamer van Woudenberg. Michel Oskam geeft deze avond een lezing over zijn boek ‘Twee levens komen samen’.

Katja wordt, na een relatief onbezorgde jeugd in de Oekraïne, op 15-jarige leeftijd verkocht op een slavenmarkt in München.? Gerrit krijgt op 18-jarige leeftijd de oproep om als dwangarbeider in Duitsland te gaan werken. Aanvankelijk heeft hij zin in de gedwongen reis. Zijn ouders hebben geregeld ruzie en zo kan hij aan de gespannen sfeer ontsnappen. Lastiger is het afscheid van zijn vriendin Greet. Deze jeugdliefde zal overigens niet veel later door Greet worden beëindigd.

Gerrit wordt tewerkgesteld bij het Postambt en wordt met de realiteit van de oorlog geconfronteerd. ’s Nachts loeit geregeld het luchtalarm. Soms zitten Gerrit en zijn collega’s urenlang in de schuilkelder onder het Postambt. In zijn dagboek schrijft hij: “Angstige nacht. Alles brandt om ons heen. Bommen fluiten, mensen en kinderen gillen, ik geloof dat de wereld vergaat”.? Na zo’n bombardement moeten Gerrit en zijn collega’s helpen met puinruimen en zien mensen in brand staan en ingewanden op straat liggen. Gerrit verandert van een levenslustige jongen in een stille en teruggetrokken man.

In 1944 wordt het ziekenhuis van Keulen door de geallieerden gebombardeerd. Daar werkt de inmiddels 17-jarige Katja. Zij wordt ondergebracht in het Postambt waar Gerrit werkt en de twee worden verliefd op elkaar. In het laatste oorlogsjaar besluiten ze in de chaos die heerste te ontsnappen naar Nederland.

75?¹ jaar Vrijheid

In 2020 was het door COVID-19 helaas niet mogelijk om 75 jaar vrijheid te vieren. Dit jaar doen we dat wel. Dat Nederland, inmiddels 76 jaar geleden, is bevrijd en dat we sinds die tijd in vrijheid leven, moeten we samen vieren en koesteren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie