Beleidskader Sociaal Domein unaniem aangenomen door de Raad

22 februari 2019 om 13:23 lokaal Deel je nieuws

Op de agenda van de raadsvergadering van 21 februari stond het beleidskader Sociaal Domein 2019 – 2022. Namens GBW sprak Irene Houtsma in en complimenteerde het college over de compacte overzichtelijke nota, die meerdere gemeentelijke beleidsdocumenten vervangt en waarin een integrale visie op het sociaal domein wordt gegeven.

Positieve gezondheid

De rode draad in de nota is het begrip Positieve gezondheid. In dit concept wordt gezondheid gezien als het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren. Het gebruiken van de het begrip positieve gezondheid spreekt GBW aan, omdat het uitgaat van regie houden over je leven, en de focus leggen op wat je kan, in plaats van op wat er niet gaat. En omdat het heel integrale aanpak oplevert. Als GWB constateren wij dat er breed draagvlak is voor de beleidsnota. Wij zijn blij dat veel partners in de uitvoering van de nota betrokken willen zijn en hun bijdrage hebben willen leveren.

Discussie en input van de fracties

Tijdens de vergadering werden er meerdere amendementen en een motie ingediend door andere fracties, waarover goede discussies gevoerd werden met als uiteindelijk resultaat een verbeterd raadsbesluit als uitkomst.

 GBW was van mening dat de amendementen die verzochten om nog explicieter op te nemen dat de samenwerking met kerken en andere levensbeschouwelijke organisaties verstevigd moest worden, niet nodig waren. Het beleidskader biedt voldoende kader hiervoor en verdere uitwerking komt in het uitvoeringsprogramma. GBW heeft vertrouwen dat alle maatschappelijke organisaties voldoende zijn ingebed in het programma, en wil geen verbijzondering voor de kerken hierin maken.

GBW diende mede het amendement van het CDA in, om de beschrijving van de visie aan te vullen met speciale aandacht voor het onderwerp Eenzaamheid.  Dit werd dan ook unaniem door de partijen aangenomen. Evenals het amendement van de SGP waarin verzocht werd om een tekstuele uitbreiding van de alinea rondom het thema “we laten niemand vallen”. GBW stemde voor dit amendement omdat ook GBW uiteraard van mening is dat alle inwoners die kwetsbaar zijn mogen rekenen op een goed vangnet en maatwerk en dat zij de benodigde ondersteuning behoren te krijgen.

Coalitie en oppositie slaan de handen ineen

Het totale beleidskader sociaal domein, met inbegrepen twee bovengenoemde aanvullingen werd unaniem door de partijen aangenomen. Fijn om te constateren dat zo’n belangrijk beleidsstuk niet met tegenstellingen, maar met een positieve insteek door de raad is aangenomen! De coalitie en oppositie slaan de handen ineen voor de verdere uitvoering van het sociaal domein en de noodzakelijk transformatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie