Afbeelding
112mediagroep.nl

‘Communicatiegat’ na lekkage gevaarlijke stof

6 november 2021 om 07:47 Overig

WOUDENBERG Burgemeester Yvonne van Mastrigt kwam in het vragenuur van de raad terug op het ‘communicatiegat’ dat is ontstaan over de communicatie van de lekkage van een gevaarlijke stof, ammoniak, bij de firma Zandbergen.

Op woensdagmorgen 22 september werden om 11.00 uur de hulpdiensten massaal opgeroepen. Via Twitter, Facebook en de website adviseerde de Veiligheidsregio Utrecht omwonenden aan De Nort uit voorzorg hun ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te schakelen. Dit is het standaardprotocol bij lichte incidenten. Een NL Alert aan de omwonenden is dan niet nodig.

Voor inwoners is het echter vreemd dat het om een licht incident gaat wanneer de hulpdiensten massaal worden opgeroepen. De Veiligheidsregio Utrecht herkent dit beeld. Dit keer werd de verwarring volgens de burgemeester groter vanwege de gebrekkige beschikbaarheid van de communicatie-afdeling van de gemeente Woudenberg. Pas einde middag stond er informatie op de gemeentelijke website en sociale mediakanalen. Onderbezetting van de afdeling communicatie is hiervoor de reden.

De burgemeester benadrukt dat de communicatie-afdeling is geschrokken en er mee aan de slag gaat om de informatievoorziening aan inwoners over dergelijke actuele veiligheidsissues beter te verzorgen. Belangrijk punt hierbij is om de informatie via de diverse kanalen aan elkaar te koppelen. Op de website van de lokale brandweer staat bijvoorbeeld ook informatie.

Op de vraag van de PvdA-GL of de onderbezetting van de communicatie-afdeling incidenteel is, antwoordde de burgemeester dat het in dit geval wel zo was. ,,Op veel plekken in onze ambtelijke organisatie is de formatie echter dun en de druk groot. In een kleine organisatie als Woudenberg is het nooit helemaal te voorkomen dat zo iets mis gaat”, aldus de burgemeester.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie